Elektrisch fietsen

Veelgestelde vragen (FAQ)

Een bedrijfsfiets aanschaffen brengt logischerwijs een aantal vragen met zich mee. Hieronder vind je een lijst van veelgestelde vragen (FAQ) die mogelijks (ook tijdens de corona crisis) een antwoord op je vragen biedt. Indien je niet meteen een antwoord op jouw vraag vindt, kan je ons altijd rechtstreeks contacteren

Welke fietsen komen in aanmerking voor de bedrijfsfiets?

Alle fietsen die verkocht worden bij Fiets! komen hiervoor in aanmerking (met uitzondering van kinderfietsen). Omdat deze lijst zo groot is, sommen we ze daarom graag nog even voor je op: stadsfiets, elektrische fiets, highspeed, racefiets, mountainbike, plooifiets, bakfiets, ...

Op onze webshop staan heel wat modellen die beschikbaar zijn in onze winkels. Offertes kan je in één van onze winkels of via de contactpagina opvragen. Bedrijfsfietsen moeten steeds voorzien zijn van een degelijk slot (ART**gekeurd) 

Kan ik voor alle fietsinvesteringen en fietskosten van 100% fiscaal voordeel genieten?

Bijna alle kosten die gepaard gaan met de bedrijfsfiets zijn 100% fiscaal aftrekbaar. Bijvoorbeeld: de verwerving van de fiets en accessoires, verzekeringspremies, onderhoud en herstellingen, ... Dit is van toepassing op alle kosten. Bedrijfsfietsen moeten lineair afgeschreven worden over een periode van minimum 3 jaar.

Verder zijn de kosten in hun totaliteit aftrekbaar. Er is dus geen onderscheid tussen het gebruik voor woon-werk, privé- of beroepsverplaatsingen.Wat betreft de accessoires, komen alle producten in aanmerking die wenselijk of noodzakelijk zijn om de woon-werkverplaatsingen te maken: helm, fietsslot, fluohesje, fietspomp, bel, fietslicht, reflectoren, gereedschapskist voor kleine herstellingen, fietstas, accu, lader en andere. Met andere woorden: alle investeringen die het fietsen van de werknemers faciliteren. 

Ook de plaatsing van een fietsenstalling en sanitaire voorzieningen is 100% aftrekbaar. Waar de verhoogde aftrek niet geldt, is bij gewone, sportieve of beschermende kledij.

Moeten werknemers elke dag met de fiets naar het werk komen?

Neen.

De fiscus accepteert dat werknemers een verklaring op eer ondertekenen dat ze een bepaald gedeelte van hun woon-werkverplaatsingen met de fiets zullen doen. Het is een goed idee jouw taxatie-ambtenaar te consulteren voor het bepalen van jouw fietspolicy. Als je als werkgever een garantie wil dat jouw medewerkers met de fiets naar het werk komen dan kan je gebruik maken van een track-and-trace systeem om dit te meten.

Wat als een werknemer vertrekt, wat gebeurt er dan met de fiets?

Wanneer de werknemer het bedrijf verlaat, kunnen we dit vanuit twee situaties bekijken: de werknemer wordt ontslagen, of de werknemer neemt ontslag. De gevolgen voor de werknemer dienen duidelijk opgenomen te worden in de fietspolicy. Indien alles helder en transparant opgenomen wordt, leidt dit niet tot onnodige discussies. Wij bij Fiets! geven jullie het gepaste advies. 

Ik krijg als werkgever toch niet bij elke platte band telefoon?

Indien de omnium verzekering gekoppeld is aan de fiets, kan de werknemer gebruik maken van de pechverhelpingsservice. Voor alle andere herstellingen en onderhoudswerken neemt de werknemer rechtstreeks contact op met een Fiets!- winkel voor een afspraak. 

Wat als een fiets gestolen wordt, of beschadigd?

Geen probleem.

Al onze bedrijfsfietsen zijn uitgerust met de beste verzekeringsproducten op de markt. Wij voorzien steeds een verzekering tegen diefstal en schade, met daarbovenop 24/7 fietsbijstand in Europa.

Moeten RSZ bijdragen betaald worden voor een fiets die een werkgever aan zijn werknemer ter beschikking stelt?

Voor de werknemer die een fiets ter beschikking krijgt van zijn werkgever en deze effectief gebruikt voor (een deel van) zijn woon-werkverplaatsingen, vormt deze fiets niet langer een loonvoordeel. 

Er zijn bijgevolg geen socialezekerheidsbijdragen meer op verschuldigd, dus ook niet voor het gedeelte zuiver privégebruik.

Deze vrijstelling geldt ongeacht het type fiets, dus voor de stadsfiets, mountainbike, racefiets, gewone elektrische fiets (tot 25 km/uur), de speed pedelec (tot 45 km/uur), …

Moet de werknemer een personenbelasting betalen voor zijn bedrijfsfiets?

Neen, op voorwaarde dat de fiets wordt gebruikt voor woon-werkverkeer.

De fiscus beoordeelt dit op basis van een verklaring op eer.

Wat met de fietsvergoeding?

Dit is cumuleerbaar met 'de bedrijfsfiets', en is vrijgesteld tot maximaal 24 cent per kilometer. 

Gelden de fiscale voordelen voor gelijk welke fiets?

De fiscale voordelen gelden voor alle fietsen, of het nu om een gewone stadsfiets, e-bike, racefiets, MTB of high-speed bike gaat. De enige voorwaarde die geldt is dat deze fiets deels voor het woon-werkverkeer gebruikt wordt.  

Wat op het einde van de ‘lease-periode’?

Op het einde van het leasecontract heeft de werknemer de optie om zijn/haar fiets aan de restwaarde over te nemen. Indien de werknemer hier niet op ingaat wordt de fiets terug ingeleverd en keert deze terug naar de leasemaatschappij. 

Ik wil als werkgever wel graag fietsen ter beschikking stellen voor mijn personeel, maar wil niet dat dit de loonkost doet stijgen.

Dit is perfect mogelijk.

Via een cafetariaplan of een flexibel verloningssysteem kan je jouw werknemers bepaalde looncomponenten laten inruilen voor een fiets. Dit kan onder verschillende vormen; van vakantiedagen, een bedrijfswagen, de eindejaarspremie tot het brutoloon. Jouw sociaal secretariaat en HR-dienst kunnen dit voor je berekenen. Ook hier steken wij graag een handje toe. 

Heb je na het lezen van de FAQ nog vragen?