Werknemer op toerfiets voor opendeurweekend Fiets!

Tips bij de keuze van je e-bike

Batterij en actieradius

Sommige mensen gebruiken de e-bike louter voor woon-werkverkeer, anderen willen dan weer vooral lange toertochten maken.  Waarvoor je de e-bike wil gebruiken is dus bepalend voor je keuze van actieradius en batterij. Een grotere autonomie betekent automatisch een hogere aanschafprijs.

Plaats van de motor

De motor is het hart van de elektrische fiets. Hij kan zich achteraan, in het midden of vooraan op de fiets bevinden. Bij Fiets! adviseren we middenmotoren vanwege de volgende voordelen:

  • Deze motor zorgt voor het meest natuurlijke rijgevoel dankzij een optimale gewichtsverdeling.
  • Door een efficiëntere krachtoverbrenging wordt de accu gespaard.
  • Dankzij de krachtige motor fiets je zonder zorgen heuvels en bruggen op. 
  • De binnenband is gemakkelijk te vervangen omdat er minder bedrading is.
  • Tot slot kan je door het lichter voorwiel de fiets ook gemakkelijker optillen over stoepranden.

Remmen

Op een elektrische fiets heb je meer remkracht nodig, je gaat vaak een stuk sneller dan op een normale fiets. Je kunt kiezen uit verschillende typen remmen. Hydraulische  remmen zijn de meest krachtige remmen. Dit type rem is erg kwalitatief, remt krachtig, vraagt niet veel onderhoud en is erg soepel te bedienen. Ze werken ook uitstekend bij nat weer. Wij adviseren dan ook altijd hydraulische remmen voor e-bikes.

Gewone e-bike of speed pedelec

Een andere belangrijke afweging die je moet maken is de keuze tussen een “gewone” e-bike en een extra snelle e-bike oftewel speed pedelec. Terwijl de eerste een trapondersteuning biedt tot  25 km/u, gaat de speed pedelec door tot 45 km/u. Die hogere snelheid heeft een aantal gevolgen. Je bent verplicht een helm te dragen en de fiets moet een achteruitkijkspiegel en een officiële nummerplaat hebben.

Comfort

Veel e-bikes zijn uitgerust met een verende voorvork en/of een verende zadelpen. Ze dragen uiteraard bij tot meer rijcomfort maar je verliest ook wat rendement van je trapinspanning. Daarnaast kan je ook kiezen voor een verstelbare stuurpen. Ga je voor het ultieme zitcomfort? Kies dan voor een gelzadel en geef zadelpijn geen schijn van kans meer.

Ben je op zoek naar een e-bike die bij jou past?