1 september - Vandaag was een dag van eerste keren voor Elliot. Eerste dag in de grote school, in het eerste leerjaar, eerste keer in uniform, en eerste keer mee met de fiets. Een nieuwe, grote fiets dan nog wel! Gaat dat wel goed? 
We hadden natuurlijk al wat geoefend. Want dat is meteen mijn eerste tip:

1. Samen oefenen

Wowow veiligheidshesjeJe kind moet goed leren fietsen- zoals remmen, sturen, omkijken en hand uitsteken –, en dat kan alleen maar door het vaak te doen. Tot 9 jaar mogen kinderen op het voetpad rijden. Zeker in het begin vind ik dat een aanrader. Als het even misgaat, zijn de gevolgen minder groot.

Naast het fietsen zelf, moet je kind ook leren fietsen in het verkeer. Ook verkeersinzicht vraagt de nodige oefening. Ik maak Elliot vaak attent op wat er zich in het verkeer afspeelt, ook als we in de auto zitten of te voet zijn: waarom gebruiken auto’s een knipperlicht, wat betekenen bepaalde verkeersborden, hoe kan je op bepaalde situaties anticiperen, welke zijn de verschillende weggebruikers en waar mogen ze rijden/fietsen/lopen, enz. 

Ook met mijn twee oudere kinderen rij ik nog samen het traject. Wanneer kunnen ze dat alleen? Moeilijke vraag, want dat hangt af van het kind, de fietservaring en het vertrouwen dat jij als ouder erin stelt ;-) Studies tonen aan dat de meeste kinderen er klaar voor zijn vanaf 12 jaar. Je kan alvast beginnen met je kind alleen te laten vertrekken en op een afstandje te volgen. Zo kan je goed zien of je kind er klaar voor is en alsnog ingrijpen als het moet. 

2. Een veilige route

veilige routes

De kortste is niet altijd de meest veilige route. Vermijd wegenwerken en routes met veel vrachtverkeer of rotondes. Kies voor routes met veel fietsers: auto’s zullen meer gewend zijn aan en meer rekening houden met de fietsers. Alle schoolomgevingen in België zijn een ‘zone 30’, al wordt dit helaas niet altijd gerespecteerd. Uiteraard verken je samen met je kind de route: bespreek de gevaarlijke punten en maak duidelijke afspraken (waar zeker stoppen, oogcontact maken met auto- en vrachtwagenbestuurders, enz.)

3. Veilig en zichtbaar

zichtbaarheid in het verkeerEen fietshelm vermindert het risico op ernstige hoofd- en hersenletsels bij een ongeval met meer dan 40 tot 50%. Fluohesjes met reflecterende stroken zorgen ervoor dat kinderen in het donker tot op 150 meter ver zichtbaar zijn voor aankomende auto’s. Ter vergelijking: met donkere kleren reikt de zichtbaarheid maar tot 20 meter! En laat de oortjes uit: met muziek in de oren hoor je minder het aankomende verkeer en kan je verkeerssituaties dus minder goed inschatten!

4. Jij bent het rolmodel!

Het is een dooddoener, maar zelf het goede voorbeeld geven is cruciaal in iedere (verkeers)opvoeding. Dus niet even snel door het rood oversteken, draag een helm en zorg voor de nodige verlichting en reflectie. En de verkeersregels even opfrissen kan handig zijn.

En nu nog leren lezen, schrijven en rekenen, en het komt helemaal goed dit schooljaar! 

5. Extra tip: de Safety Box

Bij Fiets! verkopen we nu een handige Safety Box waarin je extra zichtbaar de straat op kan! Voor kleine én grote mensen (je weet wel, het goede voorbeeld geven ;-) 

Een box bevat: 

  • Een fluohesje
  • Spaakreflectoren (geeft een extra cool effect in het donker!)
  • Een cliplichtje (handig aan rugtas of kleding)
  • Een reflecterende band (kan aan arm of been)

 Wowow Safety Box  Wowow Safety Box

Nu aan 19,95 ipv 24,95

Voor klein (fun) en groot (roadie)!