Racefietsen zijn louter bedoeld om op de weg te rijden. Ze beschikken over lichtgewicht frames, 700c wielen, voldoende versnellingen en een racestuur.

Om je beter te kunnen helpen bij de keuze van jouw ideale fiets, geven we je graag een woordje uitleg. Uiteraard kun je ook bij onze winkels terecht. Ons technisch geschoold personeel zal je graag adviseren.

Of bekijk onze filmpjes: Bart van Fiets! Hasselt geeft je enkele tips bij aankoop van een racefiets (o.a. geometrie en frame) - Serge van Fiets! Antwerpen geeft je meer uitleg over het verschil tussen een carbon en aluminium frame

Bekijk hier ons aanbod racefietsen voor heren en dames op de webshop. 

Zondagsrijder of klimmer?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat wil je met je fiets doen? Zondagse tochtjes van 50km of trainen om de Mont Ventoux op te rijden? Ga je enkel wat rondtoeren of wil je ook meedoen aan competitie? Afhankelijk van die keuze moet je fiets aan andere eisen voldoen. Als beginnend racefietser beperk je misschien ook liever je investering en kan je een instapmodel aanschaffen. Als fervent racer weet je al beter wat je (niet) wil.

 


Het frame

  • Materiaal en gewicht

Het frame is het hart van de racefiets. Een frame kan gemaakt worden uit carbon, titanium of aluminium met elk hun specifieke eigenschappen. Een racefiets met een stalen frame is het zwaarst. Titanium en aluminium zijn lichter en carbon het lichtst (sommige carbonframes wegen ruim minder dan 800 gram!). Los van het feit dat carbon een heel pak lichter is, geeft het vooral meer rijcomfort dan aluminium. Carbon absorbeert en transporteert de schokken beter. Het is een licht materiaal, maar biedt toch voldoende stijfheid en precies dat moet een kader hebben. Een volledig carbon frame is vrij duur, daarom kiest men soms voor een aluminium frame met een carbon voor- en/of achtervork. Zo'n carbon voorvork reduceert de trillingen welke door het wegdek worden veroorzaakt. Een carbon achtervork doet dat veel minder en heeft vooral als voordeel dat men het mooi vindt (of niet). Ook titanium vind je doorgaans terug in de duurdere prijsklasse. Dit materiaal wordt geroemd om zijn lange levensduur en zijn comfortabel rijgevoel. Aluminium is licht, duurzaam, relatief goedkoop en daarom ook een populaire keuze. Fietsen gemaakt van dit materiaal zijn terug te vinden in de verschillende prijsklassen. Lees hier meer over diverse framematerialen.
Bij de materiaalkeuze voor het frame is ook je eigen gewicht belangrijk. Met een licht tot gemiddeld gewicht, kan je kiezen voor een carbon of aluminium frame, Ben je zwaarder kan je staal of titanium overwegen.

  • Maat

Veruit het belangrijkste element bij de keuze van de juiste fiets is de maatvoering. Het rijden op een fiets met de verkeerde maat is onaangenaam, zonde van het geld en kan op korte of langere termijn leiden tot lichamelijke klachten. Het is weliswaar mogelijk om een fiets volledig op maat te laten produceren, maar dat is erg prijzig en voor de niet-professionele wielrenner ook niet echt nodig.
De framemaat wordt doorgaans weergegeven in cm en staat voor de afstand (gemeten langs de zitbuis) van het midden van de trapas tot het midden van de bovenbuis (center/center), of tot de bovenkant van de zitbuis (center/top). De benodigde maat is afhankelijk van de binnenbeenlengte  en wordt berekend volgens de formule: 0,65 à 0,66 x BBL, waarbij BBL staat voor binnenbeenlengte in centimeters.
Nadat de juiste framemaat is vastgesteld, kan de fiets verder op maat worden gebracht door te variëren in de breedte van het stuur, de lengte van stuurpen en stuurvoorbouw en de lengte van de cranks. Ook de afstelling van het zadel is belangrijk. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar de zadelhoogte (gemeten van het hart van de trapas tot het laagste punt van de bovenkant van het zadel), maar ook naar de terugstand van het zadel (afstand tussen de voorkant van het zadel en de loodlijn door de trapas), de afstand tussen de voorkant van het zadel en het hart van het stuur en naar de hoogte van het zadel ten opzichte van het stuur. Je positie kies je zelf: wil je graag comfortabeler zitten, dan staat je stuur relatief wat hoger. Bij een sportieve positie steekt het zadel verder boven het stuur uit.
Dankzij ons bodyscan-toestel kunnen we je bij Fiets! helemaal opmeten en voor jou alle juiste afstanden en maten bepalen. Kom even langs en vermijd een miskoop!

Groep?

Een onderdelengroep omvat het trapstel (derailleurs, ketting, kettingwielen, trapas en cranks), de remmen en de rem-/schakelgrepen en de naven. De meeste racefietsen zijn afgemonteerd met een groep van het Japanse Shimano, het Italiaanse Campagnolo of het Amerikaanse/Duitse SRAM. Shimano komt het meest voor. In het algemeen geldt: hoe duurder de groep, hoe lichter het gewicht en hoe beter de kwaliteit. De goedkopere reeksen bieden minder schakelcomfort en zijn meer onderhevig aan slijtage. De drie fabrikanten hebben per saldo een vergelijkbaar assortiment:

  • Shimano (oplopend in prijs/kwaliteit): Tiagra - 105 - Ultegra - Dura-Ace - Dura-Ace Di2 (het elektronisch schakelsysteem, klik hier voor meer informatie),
  • Campagnolo (oplopend in prijs/kwaliteit): Veloce - Centaur - Athena - Chorus - Record - Super Record, en
  • SRAM (oplopend in prijs/kwaliteit): Rival - Force - Red. 

Ben je een geoefend rijder dan zal je waarschijnlijk kiezen voor de ‘compact’ groep: twee tandwielbladen vooraan. Dit biedt toch voldoende versnellingen en de mogelijkheid om klein te kunnen schakelen voor het beklimmen van een helling.
Een recreatieve rijder zal waarschijnlijk opteren voor een ‘triple’: drie tandwielbladen vooraan wat een breder scala aan versnellingen geeft en een minder geoefende rijder toch toelaat vlot een helling op te rijden.

Andere onderdelen

Uiteindelijk kun je voor elk onderdeel van je fiets dezelfde redenering volgen: hoe lichter en beter (maar soms ook minder comfortabel), hoe duurder.

  • Wielen

De wielen moeten de berijder dragen en alle klappen en trillingen opvangen. Nergens is er zoveel keuze als bij wielen, naar ieders budget. Bij een wiel bepalen de rolweerstand en het gewicht de prijs. Hoe lager de rolweerstand hoe minder energie er nodig is om de wielen draaiende te houden.

  • Zadel

Een goed zadel is heel belangrijk om klachten aan het zitvlak te voorkomen. Bij het zadel kijk je naar wrijving en dus comfort, daar speelt je eigen gewicht dan ook weer een rol: een klein, smal zadel is niet meteen aan te raden voor wie wat breder gebouwd is.De keuze van het zadel is erg persoonlijk. De één zweert bij een hard zadel, de ander heeft liever een zachter exemplaar.

  • Pedalen

Nieuwe racefietsen worden doorgaans zonder pedalen geleverd. Een kliksysteem, waarbij je schoen aan het pedaal wordt ‘vast’geklikt, is aangeraden. De krachtoverbrenging is beter omdat je niet alleen de pedalen omlaag duwt maar deze ook omhoog kunt trekken. Het is even wennen om met de voeten vast te zitten aan de pedalen, maar het feit dat vrijwel iedereen ze gebruikt geeft al aan dat het beter is om toch zo'n systeem te nemen.


 

 

Vraag advies in onze winkels!


Gepassioneerd door fietsen en technisch geschoold weten onze verkopers vast antwoord op al je vragen. Domme vragen bestaan niet en zelfs al zou dat anders zijn: het gaat om jouw geld en om jouw fietsplezier! Je kan bij de Fiets!winkels ook terecht voor een proefrit! Of bekijk de aankooptips van Bart van Fiets! Hasselt, zelf een ex-prof wielrenner!