Meer dan 57 kilometer fietsplezier passeert onder je banden op deze MTB-route vanuit Sint-Genesius-Rode naar Watermaal-Bosvoorde. Leuk is dat je een prachtig natuurdecor en winters crossen door de bossen combineert met andere blikvangers zoals een kasteel en de openluchtkunst van Folon.

Zonienwoud in Brussel

© Visit Brussels - Jean-Paul Remy

Geen moeilijk parcours, maar wel eentje dat een goeie conditie vraagt. Da's de enige vereiste voor deze mooie lusvormige mountainbikeroute die je langs enkele imposante plekken in het Zoniënwoud voert. Het 4.400 hectare grote woud is een van de meest idyllische bossen van België, met fraaie bospaden en meanderende beekjes en vijvers. 

Na de start in Sint-Genesius-Rode vind je na 6 km meteen een droom van een singletrack recht door het woud. Zelfs een plezier op een late koude wintersavond, terwijl je de uilen hoort roepen. 

Kasteel van Terhulpen

© Wallonië België Toerisme - Gérard Piraux

Hou je ogen niet alleen op de slijkerige paadjes gericht! Een paar kilometer verder word je immers getrakteerd op de kunstwerken van de bekende artiest Jean-Michel Folon. Het museum van de Fondation Folon kreeg een stek in de boerderij van een kasteeldomein, maar ook buiten in het park zijn er kunstwerken te zien. 

Ben je niet zo kunstig aangelegd, dan geniet je gegarandeerd van het pittoreske uitzicht dat je vanuit het parkdomein hebt op het kasteel van Terhulpen. Een postkaartplaatje, want het kasteel is gebaseerd op de architectuur van de Franse Château. Het omliggende woud en de vijvers en tuinen zorgen ervoor dat de plek geklasseerd is als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië

Rood Klooster

© Visit Brussels - Jean-Paul Remy

Als afsluiter die kan tellen wacht er 15 kilometer voor het eindpunt nog een feeëriek plaatje. Het Rood Klooster in Oudergem is in 1369 gesticht als een priorij in het Zoniënwoud. De oorspronkelijke houten 'Roode Cluyse' dankt zijn naam aan de kleur van de gemalen baksteen waarmee het was bedekt. 

Nu ligt rond het met vijvers omringde gebouw één van de vijf natuurreservaten die het Zoniënwoud rijk is, bevolkt door talrijke watervogels. Het huisvest ook een kunstencentrum waar altijd wel een interessante expo is te zien. 

TIP:

Nog zin in woud?

Neem dan een kijkje in het Arboretum van Groenedaal, door Leopold II aangelegd in 1897, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel en Tervuren. Het domein telt meer dan vierhonderd in- en uitheemse boomstoorten. 

Je maakt er onder meer kennis met 'dikke Eugène', een 6 meter dikke populier, de Japanse koekoeksboom en uitzonderlijke mammoetbomen. In het Arboretum zijn er 2 bewegwijzerde wandelingen: een blauwe van 1,75 km en een rode van 1 km.

- Route getipt en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst