Steeds gezien worden op de fiets met deze 4 tips

De hoeksteen van veilig fietsen, is een goeie zichtbaarheid op de weg. Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer en dus moet je ervoor zorgen dat je opvalt. Degelijke fietsverlichting, maar ook je kledij en andere accessoires zoals fluohesjes, reflecterende elementen aan je fiets... zijn noodzakelijk op donkere dagen. Wanneer de nachten langer worden of wanneer de zichtbaarheid beperkt is door regenweer, moet je sowieso zien en gezien worden. Dit zijn alvast 4 tips om je visibiliteit in het verkeer te vergroten. 

1. Fietsverlichting

Veilig in het donker fietsen begint natuurlijk met goede verlichting. Een voor-en achterlicht op de fiets zijn volgens de wet verplicht. Ze dienen niet enkel om goed te zien, maar ook om gezien te worden. Vooraan de fiets is een wit of geel licht verplicht, al dan niet knipperend. Achteraan is dat een rood licht dat zowel overdag als ‘s nachts zichtbaar moet zijn van 100 meter ver.  

Een paar tips rond fietslichten: 

  • Controleer bij het opstappen telkens of je verlichting nog naar behoren werkt.  
  • Neem steeds kleine reservelichtjes mee in je rugzak of handtas. Een klein voorlicht en achterlicht als backup is handig wanneer je fietslichten het laten afweten. 
  • Let bij je keuze van fietslichten altijd goed op de batterijduur. De meeste fietsverlichting kan je tegenwoordig makkelijk via usb opladen.  

Gazelle fiets met zoom op voorverlichting

Om te weten of je een koplamp hebt waarmee je enkel gezien wordt, of een exemplaar hebt waarmee je ook zelf kan zien, moet je kijken naar de lichtsterkte die is uitgedrukt in lumen of lux.

Wat is het verschil tussen lumen en lux, vraag je je af

Lumen is een eenheid voor de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. De hoeveelheid Lux zegt iets over de hoeveelheid licht die daadwerkelijk een oppervlak bereikt, dus de breedte van de straal. Hoe groter het aantal lux, hoe groter de oppervlakte die belicht wordt. 

Welke lichtsterkte is aangewezen? 

Fiets je voornamelijk over verlichte wegen? Dan volstaat een voorlicht of koplamp waarmee jij gezien wordt. Fietslichten met een lichtsterkte van 100 tot 400 lumen volstaan in dat geval.  

Fietsen je aan hogere snelheden of op slecht verlichte wegen? Kies voor een voorlicht tussen 400 en 800 lumen met een hoge lux. Zo heb je zelf ook een beter zicht op de weg en wat er rond jou gebeurt. 

Ga je ’s avonds soms mountainbiken of fiets je vaak over wegen zonder straatverlichting? Dan heb je een koplamp van meer dan 800 lumen nodig.

Vaak geldt: hoe meer lumen, hoe duurder de lamp. Maar een uit de kluiten gewassen fietslicht is echt wel nodig om in het pikdonker veilig te kunnen fietsen en zelf ook voldoende ver vooruit te kunnen kijken om aan hogere snelheden obstakels op de weg te spotten.  

2. Kies voor opvallende, reflecterende kledij

Het heeft geen enkele zin om gekleed als een soort Batman de nacht in te rijden met je fiets. Gebruik dus je gezond verstand en draag lichte en gekleurde kledij wanneer je gaat fietsen in het donker of wanneer de zichtbaarheid op de weg beperkt wordt door mist of hevige regenval. Kies je toch voor zwarte of donkere kledij, let er dan op dat er genoeg reflecterende elementen aan zijn. Zeker aan je benen vallen die goed op, want die zijn constant in beweging tijdens het fietsen.  

Om je zichtbaarheid te verhogen, is het verstandig om een fluohesje te dragen. Zo kan een wagen je tot afstanden van meer dan 100 meter spotten. Blijf jij onderweg tegelijk ook graag een beetje ‘fashionable’? Check dan zeker eens de fluohesjes, fluojasjes en ‘bodyglowers’ van het Belgische merk GoFluo. De fluohesjes van GoFluo hebben telkens een leuk design, sluiten mooi aan en komen in modellen voor heren, dames en kinderen. Ook reflecterende bandjes die je rond je armen en benen kan binden zijn een handige en minimalistische manier om beter op te vallen in het verkeer. 

Belangrijk:
Fluorescerende kledij is beter zichtbaar overdag, terwijl reflecterende elementen het meest opvallen in het donker.  

Al gedacht aan een helm met geïntegreerde verlichting?
Daarmee sla je twee vliegen in één klap: je hoofd blijft beschermd bij een ongeval én je hebt wat extra verlichting die bovendien op een heel andere plaats zit dan je standaard fietsverlichting.

Kledij en accessoires van Uvex

3. Hanteer de juiste gewoontes

Je fietsverlichting is ok? Check!
Je draagt een fluohesje of reflectoren op de fiets? Check!
Dan hebben we nog een laatste nobrainer voor jou: hou je – ook met de fiets - altijd goed aan de verkeersregels.

Als zwakke weggebruiker is het raadzaam om een zekere voorzichtigheid in te bouwen.
Enkele gouden regels: 

  • Fiets altijd aan de rechterkant van de straat, ook in bochten. 
  • Hou wat afstand van geparkeerde auto’s, zodat een openzwaaiend portier niet voor een onaangename verrassing kan zorgen.  
  • Maak bij het oversteken van kruispunten altijd oogcontact met automobilisten die van rechts of links komen. Zo ben je zeker dat ze je gezien hebben. 
  • Matig in het donker je snelheid, zo heb je genoeg tijd om te remmen bij onverwachte obstakels. 

4. In groep fiets je veiliger

Fiets wanneer dat kan zoveel mogelijk in groep, want zo val je een stuk meer op dan alleen. Vraag aan je collega’s of klasgenoten of ze dezelfde richting uit moeten en spreek af om samen te fietsen.

Let wel op dat het voorlicht van de eerste persoon en het achterlicht van de persoon achteraan altijd werkt. Fiets ook niet te dicht bij elkaar, dit maakt het mogelijk om verder vooruit te zien. Hou dus afstand en gebruik armgebaren om onverwachte hindernissen te communiceren.  

Binnen de bebouwde kom mogen maximaal twee fietsers naast elkaar rijden. Wanneer er achterliggend verkeer is, word je verwacht om achter elkaar te rijden. Indien je op pad bent met kinderen, laat het kind dan rechts van je fietsen, tussen jezelf en het voetpad. 

Fietsen in groep

Deze artikels zijn misschien ook interessant voor jou:

Hoe pak je je woon-werkverkeer slim en duurzaam aan? 

Zorg dat je fiets in topvorm is alvorens je de herfst/winter in fietst. Breng hem dus eens binnen voor een onderhoud, zeker als dat al een tijdje geleden is. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst