Veel mensen fietsen graag in de zomer, lekker in de zon en bij een aangename temperatuur, zodat je geen jas aan hoeft te doen. Maar ook in de herfst is het heerlijk om te fietsen en te genieten van de natuur, die zich in alle tinten geel, groen, bruin, rood en soms zelfs paars aan je vertoont!

Voorbereiding 

Het fietsen in de herfst vergt wel wat meer voorbereiding; zo zal je waarschijnlijk wel een overjas moeten meenemen en ook zul je rekening moeten houden met een eventuele regenbui. Als je kledij nat wordt, koel je snel af. Neem daarom altijd iets mee om je tegen de regen te beschermen. Dat kan variëren van een gewone paraplu, een regenpak en een cape tot een speciale fietscape. Ze nemen allemaal niet veel ruimte in en zijn makkelijk op te bergen in je tas.

Handige accessoires voor een veilige fietstocht

Vooral in de herfst, het seizoen van de sombere en donkere dagen, is het belangrijk om te zorgen dat je veilig op je plek geraakt. Natuurlijk staat op de eerste plaats dat je de verkeersregels goed naleeft en goed uitkijkt in het verkeer. Kijk niet alleen steeds vóór je, maar ook opzij, om te anticiperen op wat de andere verkeersdeelnemers doen, zodat je niet verrast wordt. Kijk zeker niet steeds op je mobiele telefoon! Als je deze toch niet kunt missen en bijvoorbeeld nodig hebt om de juiste route te volgen, schaf dan een gsm-houder aan of misschien zelfs een navigatiesysteem, zodat je in elk geval je handen vrij hebt om aan het stuur te houden. Houdt het stuur ook vrij. Tassen of manden hang je bij voorkeur aan de bagagedrager. Er zijn heel praktische exemplaren te koop, die je simpelweg kunt afhaken en mee naar binnen nemen in de winkel, op het werk of thuis. 

veiligherstfiets


Onderhoud uw fiets

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, is regelmatig onderhoud van jouw vervoermiddel nodig. Veel mensen vergeten dat dit niet enkel geldt voor auto’s, maar ook voor fietsen! Controleer of de banden nog voldoende profiel hebben, zodat je niet uitglijdt en ook de remmen dienen natuurlijk perfect te functioneren. Bovendien moet je verlichting in orde zijn. Je kan best naar de werkplaats in jouw buurt gaan en vragen voor een complete check, net zoals een automobilist een winterbeurt vraagt bij zijn garage. Zo ga je met een gerust gevoel de weg op.

Tips tegen de koude

Binnen blijven of de auto te nemen nu het weer kouder wordt hoeft niet. Een goed ventilerende jas, warme sokken, handschoenen of wanten en been- en armwarmers zijn onmisbaar. Vergeet ook niet je hoofd warm te houden; een muts en sjaal zijn ideaal hiervoor. Voor de echte koukleumen zijn er zelfs warmtepads te koop!

veiligherstfiets