Aanhangfietsen

Kan je kind nog niet zonder steunwieltjes fietsen, fiets je vaak door druk verkeer, en/of maak je graag langere fietstochten? Dan is een aanhangfiets een goede oplossing.

_bild8grJe ziet hem ook bij ons steeds meer: een ‘halve fiets’ of een kinderfiets die achter een gewone fiets wordt voortgetrokken. De fiets is bedoeld voor kinderen van ongeveer 3 à 4 jaar oud tot ongeveer 9 jaar, afhankelijk van de lengte van het kind en de vaardigheden die het heeft. Dit systeem is een goede leerschool om je kind te laten wennen aan het verkeer (klik hier voor meer info over je kind in het verkeer) en laat tegelijk toe je kind actief te laten meefietsen. Een ander voordeel is dat de ouder een stuk geruster kan fietsen omdat het kind niet plotseling uit kan wijken.

 


Er zijn vele systemen en soorten aanhangfietsen.

Enerzijds zijn er de ‘halve fietsen’ waarbij een speciaal frame zonder voorwiel en -vork wordt vastgemaakt aan de fiets van de ouder. Bekende merken zijn de Add+ bike en ook Trek heeft dergelijke aanhangfietsen in zijn assortiment. Koop liefst een aanhangfiets met versnellingen. Zonder versnellingen moet je kind heuvelopwaarts te zwaar trappen (terwijl je dan wel wat hulp kunt gebruiken!), en bij grotere snelheden te licht. Dat is zowel voor jou als je kind niet prettig. Bovendien zorgt een te licht (snel) trappend kind voor heel wat gewiebel.

add+bike_3mttrain206_silverlime

 

 

  

Anderzijds zijn er koppelingssystemen waarbij de ‘gewone’ kinderfiets omgebouwd tot aanhangfiets. Het leuke hieraan is dat je kind op zijn ‘gewone’ eigen fiets kan blijven fietsen. Eenmaal op de bestemming kan je kind op vakantie zelf rondfietsen. Of je kind kan een stuk van de rit ook zelf fietsen en  wanneer hij/zij moe wordt, koppel je zijn/haar fietsje gewoon aan. Een nadeel van het ombouwen van de kinderfiets tot aanhangfiets is dat kinderfietsen vaak een erg licht verzet (geen of weinig versnellingen) hebben. Meetrappen door het kind is er dan al snel niet meer bij.

collageGrosso modo zijn hierin twee bevestigingsmanieren.

 1. De Trailgator wordt bevestigd onder het zadel en is inschuif- en opklapbaar wanneer u hem niet gebruikt. Bij kinderen van 4 en 5 jaar voldoet de Trailgator prima. De kinderfiets hangt dan vrij stabiel achter de fiets. Voor oudere, zwaardere kinderen is deze minder stabiel en dus minder geschikt.
 2. _bild5grDe FollowMe wordt bevestigd aan de as van het achterwiel (ook dat systeem is in- en uitklapbaar). Omdat het scharnierpunt van de FollowMe Tandem fietsaanhanger lager ligt dan bij vergelijkbare producten is de stabiliteit veel groter en dat is vooral heel veilig Dit laatste systeem heeft als voordeel dat op de fiets van de ouder ook nog een kinderzitje kan en/of fietstassen gemonteerd kunnen worden.

 

Veiligheid- & comforttips

 

 • Zorg voor een veiligheidsvlag . Andere weggebruikers rekenen niet op een aanhangfiets. Met een veiligheidsvlag vergroot je de zichtbaarheid.
 • Koop een aanhangfiets met verlichting aan de achterkant en reflectoren aan de achter- en zijkant om je zichtbaarheid te vergroten.
 • Plaats een spiegel op het stuur van je fiets zodat je je kind goed in de gaten kunt houden.
 •  Zorg dat het zadel en het stuur van de aanhangfiets op de juiste hoogte staan voor je kind. Controleer regelmatig of de hoogte nog steeds goed is.
 • Zet het kind een fietshelm op. Of je het nu leuk vindt of niet: het is een stuk veiliger voor je kind! Klik hier voor meer tips en informatie over helmen
 • Met aanhangfiets ben je zwaarder dan zonder: het opstarten gaat langzamer en je remweg is langer. Zorg dus dat de remmen van de (trek)fiets goed werken.
 • Zorg voor een spatbord en een spatlap achter het achterwiel van de (trek)fiets. Zo worden jij en je kind beschermd voor opspattend water en modder.
 • Het is best even wennen, om te fietsen met een aanhangfiets. Zowel voor jezelf als voor je kind. Neem hiervoor de tijd, en oefen rustig vooraleer je in druk verkeer gaat fietsen of op vakantie vertrekt.
 • Veel kinderen vinden het geweldig om een kilometerteller op de aanhangfiets te hebben.

addbike_450_23100_follow-me_tandem-kupplungriders2